Sportul columbofil

Orientarea porumbelului voiajor

Porumbelul voiajor este dotat cu un extraordinar simt de orientare fiind capabil sa se intoarca acasa de la distante de peste 1.500 km. Cercetatorii spun ca porumbeii voiajori se ghideaza in drumul lor catre casa dupa campul electromagnetic al pamantului si dupa soare.

Porumbeii voiajori au o memorie foarte buna, fiind multe cazuri in care spre exemplu, un porumbel cumparat dintr-o tara si tinut inchis ani de zile in alta, la sute de kilometri departare la noul proprietar, a scapat si s-a intors la locul unde s-a nascut.

De aceea, cine doreste sa inceapa sa concureze cu porumbeii, trebuie sa achizitioneze pui sau si mai bine, porumbei maturi cu origini si rezultate bune, din care se se reproduca loturi de pui. Puii care au invatat sa zboare in jurul unei crescatorii, se vor intoarce acolo toata viata. Sigur ca sunt si exceptii, totul tine de inteligenta pasarii, si de dragostea sa de casa. Foarte multi porumbei voiajori prefera sa rabde de foame decat sa intre in crescatorii straine. Acestia sunt cei mai buni. Se mai intampla si accidente sau porumbeii pur si simplu nu au origine buna de mari cursieri, si atunci vor intra in crescatoriile straine. Unii raman definitiv, se “pripasesc”, iar altii isi recapata fortele dupa care continua drumul spre casa.

Un fenomen detestat de toti columbofilii cinstiti este braconajul – prin braconaj columbofil se intelege tinerea in captivitate a unui porumbel ce nu iti apartine. Speram ca in curand sa apara legi care sa stopeze acest fenomen. Exista si o lozinca celebra: “Lasati porumbeii sa zboare!”.

Identificarea porumbeilor voiajori

Porumbeii voiajorii pot fi deosebiti de ceilalti porumbei comuni, prin marimea corporala si alura “de atlet”, si prin faptul ca au pe picior un inel de inmatriculare. Pe inelul de inmatriculare are inscris:

– prescurtarea tarii: de exemplu: in cazul nostru RO sau BG (Bulgaria), BELG (Belgia),  NL (Olanda), PL (Polonia), etc.

– anul nasterii: de exemplu: 1998, 2004, 2007, 2008 sau alti ani

– numarul de identificare format din 6 cifre: de exemplu 322555

 Fiecarui inel de inmatriculare ii corespunde un Titlu de proprietate. Prezentarea Titlului de proprietate dovedeste detinerea legala a porumbelului. Atentie foarte mare atunci cand cumparati sau primiti cadou porumbei voiajori: solicitati Titlul de proprietate.

Puteti intalni si porumbei voiajori care pe langa inel de inmatriculare sa mai prezinte si un inel de proprietate pe care este incris numele proprietarului si numarul de telefon, cipuri electronice, cleme colorate sau alte insemne.

Forme de organizare

In prezent in Romania exista asociatii columbofile membre ale federatiilor nationale care organizeaza concursuri cu porumbei voiajori. Aceste asociatii acopera din punct de vedere organizatoric toate judetele din tara.

La Braila exista Asociatia Columbofila Danubius Braila membra a Federatiei Crescatorilor de Porumbei din Romania. Ferederatia Crescatorilor de Porumbei din Romania este membra a Federatiei Columbofile Internationale.

Concursuri cu porumbei voiajori

Porumbelul voiajor, eliberat departe de casa este intotdeauna condus de instinct sa revina la crescatoria sa. In trecut, porumbeii voiajori erau folositi ca cea mai rapida cale de comunicare intre cetati, se anuntau rezultatele unor competitii sportive sau lupte.  Mai tarziu, porumbeii voiajori au fost folositi pe front pentru transmiterea de mesaje ale spionilor sau mesaje de atac. Omul a speculat acest comportamen, si astfel, din dorinta porumbelului voiajor de a se intoarce cat mai repede acasa au aparut concursuri cu porumbei voiajori.

Pentru a putea participa la concursuri cu porumbei voiajori crescatorul trebuie:

– sa fie membru al unei asociatii columbofile (Asociatia Columbofila Danubius Braila pentru cei din Judetul Braila)

– sa detina o crescatorie amenajata special pentru porumbei, porumbei cu inele omologate, in perfecta stare de sanatate cu certificat sanitar-veterinar semnat de catre medicul veterinar

– sa dispuna de un dispozitiv de cronometrare si constatare a sosirii porumbeilor (ceas mecanic sau electronic).

La concurs ……

Inainte de concursurile propriuzise, porumbeii sunt lansati si in cateva zboruri de antrenament, pe distante mai mici. Concursurile se desfasoara pe distante mici, medii si mari, de la 100 la peste 1500 km(aceste maratoane aeriene au evident, lansari din strainatate, si la ele participa crescatorii din mai multe judete ale tarii).

Concursurile se organizeaza conform Planului de zbor al asociatiei aprobat de Comitetul National Columbofil. In Planul de zbor se trec: localitatea de lansare, data lansarii si categoria la care concureaza (viteza, demifond, fond si maraton).  

Fiecare columbofil are in ingrijire o echipa de porumbei voiajori cu care va concura.  Acesti porumbei sunt trecuti la inceputul sezonului pe Lista de start vizata de medicul veterinar care atesta faptul ca porumbeii sunt sanatosi si au fost vaccinati. Lista de start se preda in fiecare an pana la data de 15 aprilie Presedintelui Comisiei Columbofile.

La data stabilita pentru imbarcare in mijlocul de transport specializat columbofilii se vor prezenta la locul de imbarcare cu porumbeii voiajori. Aici, porumbeii voiajori sunt prezentati in ordinea sosirii la Comisiile de imbarcare care vor trece pe Fise de concurs datele de identificare ale porumbeilor voiajori (numar de inmatriculare, an, sex) precum si seria clemei de concurs atasate peste inelul de inmatriculare in cazul celor ce concureaza cu ceasuri mecanice. Cei ce concureaza cu ceasuri electronice se vor prezenta la Comisia de imbarcare  care va verifica ca datele de identificare sa corescpunda cu datele ce apar pe ecranul ceasului de imbarcare in momentul verificarii cipurilor electronice. Apoi toti porumbeii voiajori verificati sunt imbarcati pe sexe in mijlocul de transport ce se va sigila la sfarsitul imbarcarii si trimite catre localitatea de lansare insotit de delegati ai asociatiei organizatoare. Intre timp, columbofilii vor regla  si sigila ceasurile constatatoare si la sfarsit le vor trece in Procesul verbal de sigilare si ulterior in Procesul verbal de pornire a ceasului.

La locul de lansare (localitate din Romania sau alta tara), mijlocul de transport este asteptat de delegatii lansatori ai asociatiei locale care dupa ce verifica starea sigiliilor masinii vor elibera porumbeii si vor trece pe Procesul verbal de lansare data, ora lansarii si conditiile meteorologice.

Dupa ce sunt lansati, porumbeii voiajori pot efectua ture de orientare si apoi in functie de pregatire si aptitudini, pornesc spre casele lor, in grupuri mari care se micsoreaza pe parcurs, in fruntea plutonului ramanand porumbeii cei mai buni. Fiind pasari de stol, sunt tentati sa zboare impreuna dar cand sunt lansati porumbei din mai multe orase de exemplu, vor trebui sa se desparta, si aici intervine curajul si inteligenta lor.

Porumbeii de calitate pot parcurge peste 800km intr-o zi, zburand de dimineata pana seara, unii chiar si pe intuneric. De exemplu, la Concursul de la Terespol (Polonia) porumbeii au fost lansati la ora 6.00 ora Romaniei. Primul porumbel a sosit in Judetul Braila la ora 18.12 parcurgand distanta de 831 km. in 12 ore si 12 minute fara oprire. Dupa acesta, au urmat si ceilalti porumbei ai altor crescatori. Bucuria revederii porumbelului care se intoarce de la o asemenea distanta nu poate fi masurata in vorbe sau scrisa pe aceasta pagina de intenet.

Vorbim aici, desigur, de porumbeii din familii de buni zburatori, selectionati ani de zile pe un singur criteriu, acela fiind performanta in concursuri. Exista si voiajori fara performante deosebite, dar ei sunt cei ce ingroasa randurile porumbeilor ce ajung acasa dupa ce adevaratii zburatori au incheiat de mult cursa, sau nu mai ajung deloc.

Toti columbofili care participa la concursuri cu porumbei voiajori dispun de un dispozitiv mecanic sau electronic de constatare a sosirii porumbeilor, de asemenea distantele, dintre localitatile de lansare a porumbeilor si crescatoria fiecarui crescator, sunt masurate in linie dreapta folosindu-se coordonatele GPS. 

Cand un porumbel ajunge acasa, columbofilul ii ia clema de concurs de pe picior si o introduce in gaura speciala a ceasului mecanic marcand prin rotirea cheii ziua, ora, minutul si secunda sosirii porumbelului. Porumbeii ce au pe picior cipuri electronice sunt constatati automat la intrarea in crescatorie. Evident ca porumbeii trebuie sa fie bine educati si sa intre imediat, altfel degeaba ajung acasa intr-un timp bun daca nu intra sa poata fi inregistrati.

La o data si ora stabilita columbofilii se prezinta la sediul asociatiei sau la locul stabilit si prezinta ceasul constatator. Se vor efectua bataile finale la ceasuri si dupa verificarea sigiliilor ceasurile vor fi trecute in Procesul verbal de desigilare. Dupa desigilarea ceasurilor mecanice clemele gasite in tambur vor fi confruntate cu Fisele de concurs si la final pe fise va fi trecuta data, ora, minutul si secunda sosirii porumbeilor. La ceasurile electronice, dupa corectarea orei cu ceasul atomic se va printa Lista de sosire.

Clasamente concursuri si Campionatul National

Cu ajutorul unei formule matematice care ia in calcul atat distanta dintre localitatea de lansare si cea de sosire, corectia de timp pentru ceasurile ce au ramas in urma sau au mers mai repede, viteza cu care porumbelul a parcurs distanta si locul rezultat in clasament nici unul dintre concurenti teoretic nu trebuie sa fie dezavantajat, si se creaza Clasamentul concursului (pentru porumbei si crescatori). Pentru a fi validat castigator, un porumbel trebuie ca in urma calculului pe baza formulei sa fie sosit in primii 20% din totalitatea porumbeilor participanti la etapa respectiva. Dosarul de concurs se va transmite la omologarorul desemnat de Comitetul National Columbofil care va omologa (sau nu) clasamentul, in functie de respectarea regulilor impuse de Regulamentul National Sportiv.

La finalul sezonului competitional se realizeaza pe baza rezultatelor obtinute de porumbei Centralizatoarele in baza carora se va face Clasamentul National. Porumbeii cu rezultatele cele mai bune vor fi expusi la Expozitia Nationala.

Centralizatoarele sunt realizate pentru urmatoarele categorii de distanta:

Categoria VITEZA desemneaza categoria de distanta cuprinsa intre 100-400 km. Un porumbel trebuie sa claseze 5 etape pe aceasta distanta pentru a se putea spune ca a realizat NORMA. Aceste 5 etape trebuie sa insumeze distanta de minim 750 km parcursi intr-un sezon competitional. In 2 ani competitionali consecutivi se poate realiza categoria VITEZA PALMARES care inseamna punctajul realizat de un porumbel in 10 etape si minim 1500 km clasati.

Categoria DEMIFOND corespunde categoriei de distanta 300-600 km. Un porumbel realizeaza norma numai daca claseaza 4 etape cu parcurgerea a minim 1.400 km intr-un an. Pentru DEMIFOND PALMARES sunt necesare 8 etape si minim 2.800 km.

Categoria FOND desemneaza distante de peste 500 km. Un porumbel trebuie sa claseze 3 etape, distanta totala parcursa trebuie sa fie de minim 1.700 km. intr-un an. Pentru FOND PALMARES sunt necesare 6 etape 

Categoria AS FOND se compune din 5 etape categoria Fond.

Categoria Maraton (peste 800 km), se consideră punctajul realizat de porumbel în 2 (doua) etape  din cele 3(trei) etape peste 800 km desemnate, cu participarea a cel putin 50 de crescatori la fiecare etapa. Pentru palmares pe 2 ani este necesara realizarea normei in fiecare an, palmaresul realizandu-se prin insumarea normelor din cei 2 ani. Pentru palmares pe 3 ani este necesara realizarea normei in fiecare an, palmaresul realizandu-se prin insumarea normelor din cei 3 ani.

Categoria As Maraton (peste 800 km), se consideră punctajul realizat de porumbel în toate cele 3 (trei) etape peste 800 km desemnate, cu participarea a cel putin 50 de crescatori la fiecare etapa. Pentru palmares pe 2 ani este necesara realizarea normei in fiecare an, palmaresul realizandu-se prin insumarea normelor din cei 2 ani. Pentru palmares pe 3 ani este necesara realizarea normei in fiecare an, palmaresul realizandu-se prin insumarea normelor din cei 3 ani.

Categoria Maraton Extrem se poate realiza din doua etape de peste 800 km. dar a caror insumare sa depaseasca 2.000 km. In teorie este o categorie pe care toti am dori sa o realizam. In practica, va fi realizata doar de columbofilii care au experienta suficienta dar mai ales porumbei voiajori. Se poate considera aceasta categorie ca regina maratonului.

Mai sunt si alte categorii unde se poate realiza norma dar pentru economie de spatiu, recomand citirea Regulamentului National Sportiv

Toamna, dupa incetarea concursurilor cu porumbeii maturi, incep concursurile cu pui de porumbei voiajori, unde concureaza numai porumbei nascuti in anul curent. Poate parea incredibil, dar puii de porumbel nascuti cu doar cateva luni in urma pot parcurge fara probleme sute de kilometri in zbor. Aceste concursuri sunt organizate pe distante mai mici (300 – 400 km.) si au si un rol educativ pentru viata de sportiv de mai tarziu. In anul 2007 unii columbofili braileni au participat la Concursul cu pui de la Jaroslaw (Polonia) la distanta de 700 km., fapt realizat si de alte asociatii. In anul 2012 este la moda (inclusiv la noi) sa dorim realizarea Categoriei Fond Pui. Ramane sa vedem cum se concretizeaza trecerea de la dorinta la realitate.

Etapele de concurs se desfasoara de primavara pana toamna. In aceasta perioada, in fiecare zi de sambata si duminica, zeci de mii de porumbei voiajori brazdeaza spatiul aerian al Romaniei, concurand pentru victorie.

Reclame

Responses

 1. Al cui este porumbelul ro 2007 073295-M si la ce zbor a fost pierdut.L-am eliberat si vreau sa stiu daca a ajuns acasa.Tel:0721974919

 2. cum fac si io sa ma inscriu sunt incepator si am 14 ani si as vrea sa ma inscriu stau in tecuci str.grigorealexandrescu.nr16,marianchirita_11
  Raspuns: Suna la 0721/209.662 pentru a obtine toate detaliile.

 3. Daca vreau sa ma afiliez si eu asociatiei cu cine trebuie sa vorbesc . Sunt de langa Tecuci mai exact Cosmesti si as vrea sa intru in aceasta asociatie .

 4. Gasit porumbel voiajor2009.Contactati-ma la nr.0727956614

 5. Gasit inelul 0361556 RO 2010 in Bucuresti, probabil pasarea a fost mancata de pisici.

 6. I really enjoy your site!

 7. posesorul porumbelului cu nr0525573 / 2010 / ROMANIA ma poate contacta la mstanoevici@yahoo.com

 8. gasit porumbel seria RO 11- 2250372

 9. gasit porumbel seria RO 2011- 2250372
  detalii- my_ol@hotmail.com

 10. gasit porumbel seria ro 2012- 0078426 sunati la nr 0729160882

 11. Gasit porumbel ranit ROMANIA 2010 821638 Il eliberez dupa ce poate zbura: tel.: 0724 268278

 12. Bună ziua.

  s-a găsit un Porumbel voiajor în vidra, Râmnicu Vâlcea, cu următoarele date de identificare:

  0775770 România 2011
  celălalt picior: 3497.

  Stă aici de două săptămâni.
  Unde trebuie postat?

  mersi

  Attila

 13. am gasit porumbei cu seriile 037627 ; 312599.
  contact 0756494875


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: